Εκτύπωση
PDF
Σκύφος
Σκύφος (ποτήρι), 740-730 π.Χ. Mουσείο Λούβρου

Προμαχώνας του ελληνισμού η περιοχή της Θράκης, ιστορικά κατέχει εξέχουσα με τον οίνο να πρωταγωνιστεί στα Ομηρικά Έπη. Ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα με γλυκό κρασί από την Ίσμαρο, που αργότερα ονομάστηκε Μαρώνεια.
Σήμερα στο αμπελουργικό διαμέρισμα της Θράκης, είναι ταξινομημένες πρωτοκλασάτες ελληνικές ποικιλίες, όπως το Αθήρι, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης, η Λημνιώνα, η Μαλαγουζιά, αλλά και ξενικής προέλευσης όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc, Grenache Rouge.
Στις διοικητικές περιοχές του νομού Ροδόπης, των Σαπών, της Μαρώνειας, των Προσκυνητών, Ξυλαγανής και Κρωβύλης παράγεται ο Ισμαρικός Τοπικός Οίνος, σε τρεις τύπους, ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Θράκης, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.

εκτάσεις Θράκη

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

Eπιτρεπόμενες:

  1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα